Rolf Balkenhausen, Ordförande 1902 - 1933
Bankens sjätte ordförande
Rolf Julius Balkenhausen föddes den 20 maj 1850 i Ronneby, men familjen bodde i Sölvesborg. Tog apotekarexamen 1876. 1888 kom han till Norrtälje där han blev innehavare av apoteket och även ansvarade för medikamentsförrådet i Rimbo.
År 1894 gifte han sig, men får inga barn. Han var en av apotekarekårens främsta representanter, och innehade en mängd krävande förtroendeuppdrag av apotekarekåren och medicinalstyrelsen. Han omarbetade bl a medicinaltaxan för landets apotek, ett arbete som särskilt framhållits av Kungl medicinalstyrelsen och apotekaresocietetens direktion.
Genom sin ansedda anställning inom apotekarekåren blev han även invald till ledamot av Svenska Läkaresällskapet. Han var ledamot av landstinget, ordförande i drätselkammaren, stadsfullmäktige och taxeringsnämnden. Han var också en värdefull pådrivande kraft för lasarettet och epidemisjukhuset.
Norrtelje sparbank är i mycket hans verk. Han kon in i banken som principal redan 1891, och var den siste som genom tillskott till bankens reservfond blev en av bankens huvudmän. Han sattes in i styrelsen 1896, och hade från 1902 hand om ledningen av banken. (VD 1901 enl 1934-boken)
Åren 1902 till 1913 var han alltså samtidigt styrelseordförande och högste verkställande tjänsteman i både Roslagens Sparbank och Uplands Enskilda Banks kontor i Norrtälje och var även ordförande i stadsfullmäktige och drätselkammaren. Han var en av den tidens starka män i Norrtälje.
En maktdignitär som satt på flera stolar, som det brukar heta. Detta kan tyckas märkligt idag men var inget ovanligt på små orter i vid sekelskiftet.
Apotekare, bankman och kommunalman. Ett rejält maktcentrum, med andra ord.
Inför 300-årsjubileet donerade han medel till uppsnyggningen av Södra bergen. Resultatet blev Balkenhausens balustrad, med sin kompassros, som stod klar när kung Gustav V besökte Norrtälje den 22 juni 1922.
Som utmärkelser för sitt arbete blev han riddare av Vasaorden år 1900, riddare av Nordstjärneorden 1910 och erhöll av kung Gustav V vid dennes besök 1922 kommendörstecknet av Vasaorden.
Enligt referat i NT förärades apotekare Balkenhausen med en ordensdekoration i samband med kungens lunch i Societetshuset.
Det bör ha varit ett stort ögonblick för Balkenhausen, som måste betraktas som en man med ambitioner.
Och balustraden finns kvar, som ett minne av Rolf Balkenhausen, som gick bort 1933.
Han valde platsen med omsorg.
Som sagt. Ingenstans är utsikten över Norrtälje lika hänförande.
Alla som lärt känna honom instämmer i att de utmärkande dragen för honom var tillbakadragenhet, försynthet samt pliktkänsla och redbarhet. Lika mot alla, alltid redo att hjälpa och råda. Tillsammans med hustrun var han en centralpunkt för uppoffrande människovänligt arbete i Norrtälje. (Ur två födelsedagsartiklar i NT).
Balkenhausen avled den 11 april 1933, och hans stoft fördes till familjegraven i Sölvesborg.
Eva Landberg
”Vad gäller Balkenhausens ordnar så tror jag att det är Vasaorden som syns på tavlan, men jag har bara den svartvita bilden i boken Norrtelje Stads och Mellersta Roslags sparbank 1859–1934 att titta på, och den är inte så tydlig. Jag tycker ordenstecknen liknar varandra, men det är i och för sig inte så stor skillnad mot Nordstjärneorden heller. Kommendörstecknet från 1922 hänger på bröstet.
I boken sägs tavlan vara målad 1925 av Ivar Kamke, mest känd som porträttmålare (1862–1936).”