Julius Nordin, VD 1933 - 1946

Bankens VD under tre olika ordföranden; Heribert Jansson, Wilhelm Johansson och Torsten Ölund

Är pappa till skriften ”Norrtälje stads och angränsande tre tingslags Sparbank 1859 – 1909”.

Vid årsstämma med Norrtelje stads och mellersta Roslagens sparbank har ett av konstnären Löfgren i Stockholm målat porträtt av bankens förre direktörrådman Julius Nordin avtäckts. I anslutning till avtäckningen hyllade bankstyrelsens ordförande, kontraktsprosten Torsten Ölund, rådman Nordins insatser för banken som huvudman sedan 1908, och som direktör i 13 år.

Konstnären kan nog vara Robert Löfgren, 1893–1978. Han har gjort över 400 porträtt.


Julius Nordin kyrkogårdsprat

Julius föddes 1876 som nummer fem i en syskonskara av sju bröder, men de två yngre bröderna dog som små, så han blev den yngste i skaran. Han föddes en bit söder om Kalmar och hans far var bagare. Det blev också Julius, och som sådan flyttar han till Finsta i Skederid 1896. Efter två år flyttar han till Sigtuna, och i Börstidningen kunde man i februari 1899 läsa en notis om att han startar bagerirörelse och mjölhandel i Sigtuna. Nu tituleras han också bagarmästare. Ett år senare gifter sig Julius med Therese Åberg, född på Väddö. 

Då har Julius, i okt 1900, avlagt domareden i rådhusrätten i Sigtuna, och blev därmed en av de yngsta i Sverige som tjänstgjort som domare. Titeln är rådman och han är 23 år.
Han är också nykterhetsivrare och bildar i början av 1901 ett nytt tempel, som det heter, i godtemplarorden – Håtuna välgång blir namnet. På försommaren samma år hålls över hela Sverige stora nykterhetsdemonstrationer, och i Rimbo höll Julius välkomsttalet till de ca 3 000 personer som samlats där, trots regnväder. Till de nationella templarkongresser som hålls varje år utses Julius åren 1903 till 1905 att representera Roslagens distriktstempel, och han får också diverse uppdrag vid nationaltempelmötena.

I Sigtuna har han köpt sig en fastighet, och han har blivit far till dottern Svea, som föds 1902. När man år 1905 i Sigtuna vid ett möte ska föreslå riksdagsmannakandidater för Stockholms läns städer, föreslås Julius som motkandidat till borgmästaren i Södertälje. I Svenska Dagbladet presenteras Julius så här: Rådman Nordin är även näringsidkare, lantbrukare, sparbanksdirektör och ordförande i stadens drätselkammare, är högerman, ivrar för proportionella val samt intar en framskjuten plats bland vårt lands nykterhetsfolk.” Detta alltså vid 29 års ålder!

Men han blev sannolikt inte vald till riksdagsman och året därpå, 1906, flyttar familjen till Norrtälje, där han först blev vd i NT:s boktryckeri, men då Gottfrid Peterson dog 1909 tog han även över som tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare. Julius var en kapacitet på det ekonomiska området och arbetade upp NT till en av landets solidaste företag. I början på 1910-talet köper han Zettersténska villan och hit kommer 1917 hans brorsdotter Olga Nordin, senare gift Kettis, som under en tid får jobb på NT.

Men år 1924 flyttar familjen då Julius har köpt en annan fastighet, Bangårdsgatan 12. Olga jobbar nu i en fotoateljé och har träffat Axel Kettis, som senare blev lärare. Axel var socialdemokrat och i NT varnade redaktör Julius Nordin, som ju var högerman, stadsfullmäktige för att anställa en socialdemokratisk lärare, men sossarna var i majoritet i stan, så han fick jobbet i alla fall. Lite knepigt kan tyckas att motarbeta Olgas blivande man. Trots de olika politiska åsikterna, och även olika ståndpunkter i nykterhetsfrågan, var Julius mycket omtänksam och vänlig mot Olgas familj, och stod bland annat som borgensman på ett banklån, så att Olga och Axel senare kunde bygga ett eget hus. I runan efter Julius står också att ingen kunde undgå att ryckas med av den hjärtevärme som utstrålade från honom. Han tog folk med storm och utövade en stor filantropisk verksamhet i det tysta.

Sin vana trogen nöjde sig Julius inte med en syssla, vi minns hur mycket han ägnade sig åt i Sigtuna. Här väljs han in i stadsfullmäktige, folkskolestyrelsen, brandstyrelsen, byggnadsnämnden och drätselkammaren. År 1918 påbörjades ett arbete med att starta en Odd Fellowloge, med Julius som ordförande, och 1920 kunde den institueras. Den blev den 75:e logen i Sverige, och fick namnet ”75 Roslagen”. Julius blev också dess förste övermästare.

Dottern Svea gifter sig så småningom med tandläkare Hartvig Hultman. Familjen får två flickor och en pojke, som döps till Harald Julius, och som kommer att gå i sin morfars fotspår. Julius blir rådman även i Norrtälje, så när apotekare Balkenhausen dör 1933 är Julius hans självklara efterträdare som vd i Roslagens sparbank. Han blev redan 1908 huvudman i banken. År 1946 övertar Axel Ericsson jobbet som chefredaktör och ansvarig utgivare men Julius är kvar som vd. Han dör 27/7 1949, och i det årets upplaga av Upplands fornminnesförenings årsbok får han en runa, då han tio år tidigare valts till hedersledamot i föreningen.  Man betonar hur han främjat de kulturhistoriska intressena i Norrtälje och Roslagen. Han satt i Roslagens Fornminnes- och Hembygdsförenings styrelse från 1919 och var sekreterare i bestyrelsen för 1922 års stora utställning vid stadens 300-årsjubileum. I samband med Gustav V:s besök vid invigningen tilldelades Julius av kungen riddartecknet av Vasaorden.